Devremülk aldığınızda haklarınız neler?

Devremülk aldığınızda haklarınız neler?

Devremülk aldığınızda haklarınız neler konusunda, yasaların belirlediği devremülk sözleşmesi bulunuyor. Devremülk satışı firma ve mülkü satın alan kişi arasında yapılır. Devremülk genel olarak, yılın belirli günlerinde kullanım hakkı veren mülk satış sistemi olarak bilinir. Alıcı ve satıcı arasında yapılan anlaşmaya, devremülk sözleşmesi denilir.

Devremülk sisteminde, tapu sözleşmesi yapılır. Devre mülkü alan kişi; kiralama, devretme, miras bırakma, satma veya bir başkasını gönderme haklarına sahip olur. Devremülk sözleşmeleri, her işletme ve tesisin sunduğu imkanlar ve kurallara göre, sözleşmede belirlenen şekilde yapılır. Bu nedenle devremülk satın alımlarında, sözleşmelerin, yasal belgelerin incelenmesi, devre mülkün iyi araştırılması gereklidir.

Devremülk hükümleri

Devremülkler hakkında yapılan sözleşmeler, aşağıda belirtildiği şekilde oluşturulur;

  • Bahsedilen ve satın alımı yapılan devremülkün; yılın hangi dönemlerinde ve ne kadar süre ile kullanılabileceğini belirten, devre mülk tesisi adresinin ve tapu bilgilerinin yer aldığı belgede, devremülk hakkı satış sözleşmesi yapılır.
  • Devremülk hakları, başkasına devredilebilir veya mirasçılara intikal eder.
  • Devremülk hakkını satın alan kişi, mülk kullanım hakkını bir başkasına devredebilir.
  • İntifa, sükna, şerh gibi haklar, devre mülkü satın alan kişi tarafından istenirse başkasına devredilebilir.
  • Devre mülkü satın alan kişi mülkiyet paylarını satmak istese, yeni satın alan kişi öncelikle şufa hakkını kullanabilmektedir.
  • Ödemesi devam eden devre mülklerde Kat Mülkiyeti Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’na göre belirlenen şekilde devre mülk haklarından faydalanım sağlanır.
  • Devremülk hakkı dönem sonu, sözleşmede belirtileri ve yılın dönemlere ayrılması şeklinde belirlenir. Devremülk aldığınızda haklarınız neler ve ne şekildedir, tüm esaslar devre mülk satış sözleşmesinde belirtilir.
  • Müşterek mülkiyet payı, devrelerin sayısı ve süreleriyle tesisten, devremülkten istifade etme hakkı, taraflarca serbest şekilde belirlenir.
  • Tesis olan devre mülk sistemlerinde, tesisler ve etkinlik alanlarından istifade etme hakları, sözleşmede belirlendiği gibi sağlanır. Devre mülk sahibi, satış, kiralama, devretme ve miras gibi seçeneklerle bir başkasına devrettiğinde de devre mülk sözleşmesinde yer aldığı şekilde, tesisten kullanım hakları sağlanır.
  • Devre mülk satışlarıyla birlikte, satın alan kişi ana yapıya, demirbaşlara, ortak kulanım alanları ve sitelerin tüm tesislerine güzel ve özenli şekilde bakmalıdır. Projede yer aldığı gibi yapıda değişiklikler yapılmadan, sözleşme gereğince korunma sağlanmalıdır.
  • Devremülklerde evcil hayvanlar kabul edilmez. Toplu yaşam gereği ve sözleşmede belirlenen şekilde, tüm devre mülk sahipleri özen göstermeli ve başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanım haklarından faydalanmalıdırlar.
  • Devremülk satın aldığınızda haklarınız neler konusunda bilinmesi gereken diğer bir madde ise; ana yapı, ortak kullanım alanları, demirbaşlar ve tesislerin temel kullanım alanlarında, oluşan yapısal bozukluklar, tadilat gerektiren ve kullanımdan ötürü zarar görmüş yapıların onarılması, devre mülk sahibi tarafından karşılanır. Yapılan hasar devre mülk malikince giderilir ve kullanım dönemi sonunca düzenlenmiş şekilde teslim etmeleri gereklidir.
Paylaş :

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı ?

Telefonunuzu bırakın sizi arayalım. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım.

© 2017 PREMAEMLAK.COM. Tüm hakları saklıdır.
>>Dil Değiştir <<